Karadenizli üreticinin alın teri, bölge ekonomisinin “yeşil altını” olan fındıkta, Mart ayının gelmesiyle birlikte serbest piyasa tabelaları yeniden hareketlendi. Kış aylarının geride kalması, depo maliyetlerinin hesaplanması ve yeni sezon rekolte beklentilerinin yavaş yavaş konuşulmaya başlanması, tüccarların alım fiyatlarında sürpriz dalgalanmalar yarattı. Elindeki fındığı sabırla bekleten üreticiler için piyasa, her gün yeni bir heyecan sunmaya devam ediyor.
Küresel çikolata devlerinin artan talepleri ve ihracatçı firmaların depolarını doldurma telaşı, piyasadaki rekabeti kızıştırdı. TMO’nun müdahale alımlarının ardından kendi dengesini bulan serbest piyasada, tüccarlar kaliteli fındığı kapmak için adeta birbirleriyle yarışıyor. Bu durum, özellikle Giresun ve Ordu hattında fiyatların üreticinin yüzünü güldürecek seviyelere tırmanmasına olanak tanıdı.
İl bazında değişen kalite farkları ve arz-talep dengesine göre şekillenen, 50 randımanlı kabuklu fındık için serbest piyasadaki en güncel tüccar alım fiyatlarını aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz:
| İl / Bölge | Fındık Kalitesi (50 Randıman) | Ortalama Alım Fiyatı (TL/Kg) |
| Giresun | Giresun Kalite | 145 TL – 150 TL |
| Ordu | Levant Kalite | 135 TL – 138 TL |
| Trabzon | Levant Kalite | 135 TL – 138 TL |
| Sakarya & Düzce | Sivri / Kara / Levant | 130 TL – 133 TL |
| Zonguldak | Sivri / Kara / Levant | 130 TL – 133 TL |
Piyasanın en çok aranan ürünü olan Giresun kalite fındık, her dönem olduğu gibi bu ay da fiyat zirvesini kimseye bırakmıyor. Batı Karadeniz hattında ise fiyatlar biraz daha yatay seyretse de, ürününü iyi kurutan ve randımanını yüksek tutan üretici her zaman masadan kârlı kalkıyor.